Magnus hade två kärlekar. Den ena var kärleken till Anna Andersdotter och den andra var kärleken till musiken. Han fick inte behålla någon av dem.
Nyckelharpspelaren och transpersonen Maria Johansdotter lever sitt liv som Magnus Johanssson i Karl XII:s Sverige. Den impulsive Magnus sätter sin omgivning i brand med sitt virtuosa spel och sitt vackra anlete men det går rykten om att han är både man och kvinna. Prästen anställer Magnus för att leda sången i Lovö kyrka och han förälskar sig i Anna Andersdotter. Magnus och Anna är unga och förälskade och planerar att gifta sig men de lever på lånad tid. Hotet om att Magnus biologiska kön ska avslöjas växer sig allt starkare och när prästen får reda på sanningen gillrar han en diabolisk fälla. Vägen mot rättvisa kantas av en lurad och hämndlysten präst, Annas självmordsförsök och en dödlig vänskap med hennes bror. Magnus dömdes för sin förbjudna kärlek med Anna till maxstraffet 14 dagars fängelse på vatten och bröd vilket i princip var liktydigt med döden i ett Stockholmsfängelse.
Vi får följa en person som kämpar för sin rätt att vara och älska den han vill. Maria Johansdotter är en historia om normer och identitet som tidigare varit osynliggjord. Föreställningen bygger på rättegångsprotokoll från 1705 och 1706.
På scen finns endast berättaren Johan Theodorsson och musikern Anders Peev. Två nyckelharpor och två stolar. Och en sann dramatisk historia.